26 september 2012

MER ÄPPELKAKA

Jag är ju inte speciellt förtjust i hösten,
men en sak som är bra är att det känns väldigt rätt att baka äppelkaka!
Det hör till hösten på nåt vis:)





Så nu provar vi olika varianter av äppelkaka och äppelpaj och försöker komma fram till vilken variant som är vår favorit. Äppelkaka, äppelpaj eller kanske muffins? Många provsmakningar blir det:)






Den här sortens äppelkaka finns det många recept på, men efter att ha provat några olika kom vi fram till
att receptet jag fick av min kompis var godare än det jag alltid brukar använda mig av!




Vill ni prova kommer receptet här:

Sockerkaka:
100 g smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 st ägg
4 dl vetemjöl
1.5 dl mjölk

Fyllning:
2-3 st äpplen
2 msk strösocker
0.5 msk kanel



  • Låt smöret bli rumsvarmt. Smöra och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
  • Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
  • Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.
  • Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.
  • Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.
  • Skala äpplen och skär i mindre bitar. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.
  • Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.
  • Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.







Kram