Finns det nåt godare än nybakat bröd till frukost en helgmorgon?
Varmt bröd med smör som smälter....Mmmm, vad gott! Vardagslyx!
Det här brödet förberedde jag igår kväll och gräddade i morse, så
vi hade nybakat till frukost innan J2 skulle iväg till ridningen.
vi hade nybakat till frukost innan J2 skulle iväg till ridningen.
Ett litet tips till söndagsfrukosten, kanske :)
RECEPT
25g jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk honung
1.5 tsk salt
570g vetemjöl special (ca 9.5 dl)
60g rågmjöl
1. Kväll: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung och sist mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. (Ej maskin.) Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie.
2. Nästa morgon: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och skär så stora bitar du vill ha. Pudra över lite mjöl. Lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter.
Ha en skön helg!
Kram