12 februari 2011

GODASTE KLADDKAKAN

Ja, egentligen finns det 2 kladdkakor som är världens godaste. Den ena har jag skrivit om här och den andra håller jag på att baka just nu.

Vi ska få besök i kväll och eftersom det är melodifestivalen har vi förstås en massa chips och ostbågar, men jag känner redan att jag kommer vara sugen på något sött efter maten istället. Och då är denna kaka definitivt ett bra val:-) Den vann kladdkake-SM 2009 och det är inte så svårt att förstå varför! Fler recept från den begåvade personen som kom på denna underbara kaka finns här.




Kladdkaka med kanel- & kardemummafudge

Kladdkaka
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
100 g smör

Kanel- och kardemummafudge
1,5 dl vispgrädde
1 tsk honung (eller ljus sirap)
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
200 g mjölkchoklad

Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i äggvispet. Smält smöret och rör ner det.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, 18 minuter. Låt den svalna något.

Stöt kanelstängerna och kardemumman lätt i en mortel. Koka upp grädde, honung och kryddor. Ta bort kastrullen från värmen och låt grädden dra i 10 minuter. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden igen och sila den över chokladen. Rör tills fudgen blir slät, bred sedan ut den över kladdkakan. Ställ in i kylen att stelna.

Servera ev. med lättvispad grädde.


Ha en skön lördagskväll!

Kram